• 28910 22414
  • mail@1epal-arkal.ira.sch.gr
  • 1ο ΕΠΑΛ. Αρκαλοχωρίου, Μινώα Πεδιάδας 703 00

Το πείραμα του Ερατοσθένη για τον υπολογισμό της ακτίνας της Γης

Την Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023, στις 12.27, κατά την εαρινή ισημερία, πραγματοποιήθηκε το πείραμα υπολογισμού της ακτίνας της Γης με τη μέθοδο του Ερατοσθένη, με βάση το ύψος ενός αντικειμένου και της σκιάς που σχηματίζει το μεσημέρι (όπου οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κατακόρυφα στον ισημερινό).
Το πείραμα πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε πανελλήνιο και παγκόσμιο επίπεδο, όπου συμμετέχουν χιλιάδες σχολεία σε περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου, με μερικές εκατοντάδες σχολεία να είναι από τη χώρα μας. Με τις μετρήσεις των μαθητών μας υπολογίστηκε η ακτίνα της Γης στα 6422km, ενώ η πραγματική είναι 6371km, δηλαδή με ένα σφάλμα μικρότερο από 1%.
Το πείραμα μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε ανεξάρτητα, είτε συνεργατικά με περιοχή με κοντινό γεωγραφικό μήκος. Ο αρχαίος Έλληνας γεωγράφος και αστρονόμος Ερατοσθένης υπολόγισε για πρώτη φορά με αυτή τη μέθοδο (και τα μέσα της εποχής) την ακτίνα και την περίμετρο της Γης το 240π.Χ., και έτσι επιβεβαίωσε την υπόθεση που έκανε πρώτος: ότι η Γη είναι μια σφαίρα.

Αποστολακάκης Αβραάμ, φυσικός, 1 ο ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου